”vi har inte utrymme för fler”

Dagarna efter Europaparlamentsvalet sker alltid analyser om vad som var bra, dåligt och vad som kunde gjorts bättre. Flera partier var nöjda, andra självkritiska. Ett uttalande som fastnat lite hos mig är Moderaternas utspel i Filipstad, som handlar om flyktingmottagandet.

I Filipstad fick Sverigedemokraterna ett stort väljarstöd i valet, vilket givetvis fick andra partier att reagera. Moderaterna i Filipstad menar att flyktingmottagandet är för stort och att man nu inte har utrymme för fler. Det jag gissar att det man menar är att man inte kan ta emot fler på ett bra sätt, utrymme har vi ju hur mycket som helst av.

Jag tycker det är synd att man inte säger det, och lägger problemet där det hör hemma. Problemet, som jag ser det, är att samordningen mellan olika instanser inom flyktingmottagandet brister, det ges för lite resurser till de kommuner som tar emot de som behöver hjälp, och mottagandet skiljer sig för mycket åt mellan olika kommuner. Istället för ett bra mottagande ser vi hur kommuner får nya invånare utan att vara vidtalade, att privata aktörer gör stora pengar på att köpa hus på landsbygden som de sedan kan hyra ut dyrt till flyktingmottagande. Saker som gör att irritation uppstår, en irritation som helt felaktigt riktas mot de människor som kommer hit, de som flytt hit för att överleva, istället för att vara en drivkraft för att förändra systemet.

Sverige och Värmland har så fantastiskt mycket plats för fler människor som vill komma hit och på olika sätt bidra till ett roligare och bättre samhälle. Men vi måste bli mycket bättre på att välkomna människor hit, se till att man får den hjälp man behöver med att lära sig språket, få sina kunskaper validerade, få kunskap om hur man startar eget, söker jobb som andra kan erbjuda eller utbilda sig vidare. Vi måste bli bättre på att öppna våra egna liv för människor som inte är exakt lika oss själva och låta dem få en plats i samhället. Jag är övertygad om att de flesta människor har utrymme för fler människor i sina liv.

 

Advertisements

2 thoughts on “”vi har inte utrymme för fler”

  1. Jag undrar bara varför man inte kan vara öppen med vad invandring och flyktingpolitiken kostar?
    Det borde vara samma genomlysning som i andra politikområden.

    • Det borde väl inte vara något problem att redovisa både utgifter och inkomster.

Kommentarer inaktiverade.