kommunalt HBT-arbete a la Karlstad

Imorgon deltar jag i en panel under Pride i Stockholm som handlar om hatbrott och arbetet med HBT i svenska kommuner. Karlstad tillhör de som är bland de bästa i landet på detta (!) och har flera verksamheter som är HBT-certifierade. Ett bra exempel på att kommunpolitik kan göra stor skillnad.

För HBTQ-frågor har stått högt på den politiska agendan länge i Karlstad. Givetvis har Miljöpartiet jobbat med frågan, men det har varit en stor enighet om att detta är viktiga frågor. Eller ja, det har i alla fall inte varit någon som jobbat emot eller tyckt att vi ska göra något annat.

Under förra mandatperioden var ett av den politiska majoritetens mål att bli en av de tio bästa hbt-kommunerna i Sverige. Detta i en rankning som RFSL gjorde. Under innevarande mandatperiod har målet varit detsamma, om än inte högre. Vi ska vara riktigt bra i de här frågorna. Detta har gjort att vi har tagit normkritisk sex- och samlevnadsundervisning till kommunens högsta politiska styrdokument. Detta tillsammans med att kommunen ska driva ett synligt HBT-arbete. All personal har gått utbildning och flera olika verksamheter har certifierats. Alldeles nyligen lades också ett politiskt initiativ om att certifiera HELA kultur- och fritidsförvaltningen, inkl nämnden.

En certifiering tar ca ett halvår och innebär att personalen genomgår utbildning i fyra steg, informationsmaterial ses över, liksom fysiska miljöer och styrdokument – där målet är att alla ska känna sig välkomna och inkluderande. Det innebär en kostnad för verksamheten vilket gjort att många jobbar med frågorna utan att den för den skull gå hela vägen med en certifiering.

Generellt handlar det såklart om att ge ett bra bemötande till de medborgare som man som kommunanställd möter i arbetet. Det handlar också om arbetsmiljön och attityderna på alla kommunens arbetsplatser. Värmland är ett län som har haft fördomar och dåliga attityder mot människor som inte är heterosexuella. Pride-arrangörer har t ex hotats och trakasserats och människor har känt att de måste flytta härifrån. Det är givetvis inte acceptabelt och vårt mål har varit, och är, att karlstad ska vara en stad för alla. I grund och botten handlar det om rätten att få vara den man är och att inte bli dömd utifrån vem du älskar.

Så.

Vad gör vi härnäst?

Ser till att allt vi har skrivit i fina dokument blir verklighet,
fortsätter jobba med attityder och utbilda kommunens personal,
synliggöra att Karlstad är en stad för alla och att alla SKA känna sig välkomna här.

Advertisements

3 thoughts on “kommunalt HBT-arbete a la Karlstad

  1. Jag har arbetat inom en bransch med traditionellt många HBT personer och som hetero har jag under blivit utsatt för verbala påhopp pga min läggning som faller under brott. Men när jag påtalat det så skrattar såna som du bara…

    • Jag vet inte riktigt vad du åsyftar nu, men det finns inga ursäkter för att ”hoppa på” människor beroende på vem de älskar.

Kommentarer inaktiverade.