nu skärper vi till oss och nominerar jämställt!

Ja, det är dåligt med jämställdheten i politiken i de värmländska kommunerna. Detta enligt en rapport som SVT tagit fram inför valet. Män dominerar fortfarande styrelser och nämnder i de verksamheter som ska representera hela befolkningen och fatta beslut om hur svenska kommuner ska skötas, hur pengar ska fördelas och prioriteras. Det är ett demokratiskt problem.

Det finns många väldigt bra kompetenta män som fattar bra beslut.
Det finns också många kompetenta kvinnor som skulle kunna fatta bra beslut – om de fick chansen.

Och visst är det en självklarhet att både män och kvinnor får vara med och fatta beslut?

Jag och Miljöpartiet vill se kvotering i styrelser, det har fungerat i andra länder och kommer med all sannolikhet att fungera här också. Vi vill inte ha kvotering för att vi tycker att det är roligt, utan för att det verkar vara det enda sättet som fungerar – ett nödvändigt ont. Och jag blir gärna överbevisad om det finns bättre och roligare sätt. Men kvotering då, vad är det värsta som skulle kunna hända, om det inte fungerade?

Tänk om vi i Karlstad skulle våga gå före och inför tillsättningen i alla nämnder och styrelser efter valet kom överens om att alla partier ser till att nominera lika många kvinnor som män. Visst vore det fantastiskt om Karlstads kommuns politiska organisation vore den mest jämställda i Sverige?

MP Karlstad har beslutat att kvotera upp kvinnor, men inte män, på fullmäktigelistan inför kommande val.  Här kan du läsa om varför. Att uppnå en jämställd fördelning av kvinnor/män inför nomineringar till styrelser och nämnder i höst kommer vara en självklarhet.

 

Advertisements

2 thoughts on “nu skärper vi till oss och nominerar jämställt!

    • Jag vet att det finns tillräckligt många kompetenta män och kvinnor som kan besätta platserna i de församlingar som avses.

Kommentarer inaktiverade.